Mount Everest Clean Up Expedition 2011

Har idag varit på pressfrukost angående ett nytt projekt att rädda Mount Everest från nedskräpning. Kom hem med en trevlig goodie bag som innehöll bland annat mitt favoritgodis från USA Reese’s Peanut Butter Cups. Med i goodie bagen fanns också en otrolig bok ”Seven Summits – The Photo Book” av Johan Ernst Nilsson och även boken ”Följ med till Mount Everest” av Bengt Arne Runnerström.

Lite mer information om projektet:

De senaste 20 åren har över 4000 personer varit på toppen av Everest. Trenden är fler bestigare för varje år. Varje person som ska upp på toppen kräver en betydande apparat av personal och utrustning, naturen klarar inte av ytterligare tusentals besökare på toppen utan att förvandlas till en skräphög.

Internationella och svenska äventyrare går ihop för att rädda Mount Everest från att bli världens högst belägna soptipp. Åtta till tio ton skräp kommer att fraktas ner från 8 500 metersnivån till baslägret på 5 450 meters höjd, där det kommer att källsorteras och omhändertas. Ett komplett sophanteringssystem kommer att byggas kring vandringslederna och berget för att långsiktigt lösa problemet.

Mount Everest är listat av Unesco som World Heritage Site (världsarv), och för att bevara områdets unika karaktär och säkerställa att Nepal även i framtiden förblir ett attraktivt turistmål för äventyrare och naturälskare, måste Mount Everest helt enkelt städas upp. Detta är inte ett engångsprojekt, utan tanken är att Nepal med hjälp av projektet ska kunna bygga upp en infrastruktur för att systematiskt hantera nedskräpningsproblematiken och därigenom säkerställa att denna unika miljö finns kvar för framtida generationer.

Huvudmän för projektet är dels ECO Himal, en Österrikisk/Nepalesisk ideell organisation som bedriver utbildning och projektledning i bergsområden i Nepal sedan 20 år tillbaka, dels Everest Summiteers Association, som är de nepalesiska bergsbestigarnas fackliga organisation.

Svenska goodwill-ambassadörer: Renata Chlumska (Everest 1999 och äventyrare), Fredrik Sträng (Everest 2006 och äventyrare) och Lars Cronlund (Everest 1991).

David Breashears är en internationell-goodwill ambassadör. David är en av världens främsta bergsbestigare och även filmmakare som bestigit Everest fem gånger och bl.a. gjorde IMAX-filmen Everest 1996 som visats på Cosmonova och över hela världen http://davidbreashears.com/

För att uppmärksamma att Nepal nu tar tag i nedskräpningsproblematiken besöker en ministerdelegation Sverige. På pressträffen deltog:

  • De svenska goodwill-ambassadörerna, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Lars Cronlund.
  • Mr. Lok Bahadur Khatri, Joint secretary, Ministry of Tourism and Civil Aviation.
  • Mr. Diwas Pohkrel, secretary Nepal Mountaineering Association.
  • Mr. Wongchu Sherpa, founder Everest Summiteers Association & Save Everest 2011. Wongchu Sherpa är “världens mest kända Sherpa”. Han har guidat världscelebriteter på Mount Everest som t ex Sting och Schwarzenegger och har byggt upp Nepals absolut största mountsineering- och trekkingföretag.
  • David Breashears
  • Tommy Gustafsson, svensk initiativtagare till projektet samt bergsbestigare och äventyrare. (Den svenska Everest bestigningen 1991).

Bakgrund

Mount Everest, världens högsta berg, beläget i Himalaya i Nepal har utövat en magnetisk dragningskraft på människor från hela världen ända sen de första försöken att bestiga berget gjordes i början av 1920-talet.

År 1953 bestegs Mount Everest för första gången av Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay Sherpa och under de följande 37 åren fram till år 1990 lyckades ungefär 300 personer att nå toppen. I maj månad 1990 stod Mikael Reuterswärd som förste svensk på toppen av Mount Everest och därefter har antalet klättrare och övriga besökare till regionen ökat dramatiskt och i dag har ca 4000 personer nått världens högsta punkt!

Nepal är ett av världens fattigaste länder och turismen är den enskilt viktigaste huvudnäringen/intäktskällan för landets bergsbefolkning och Mount Everest är juvelen i kronan. Den enorma ökningen av besökare till området de senaste tjugo åren har inneburit att den känsliga miljön utsätts för långtgående negativa effekter framförallt i form av en mycket allvarlig nedskräpning, dels på själva Mount Everest men även i dalgångar och byar utmed den åtta dagar långa vandringsvägen till Mount Everest basläger.

Då det i dag saknas system och lokalt kunnande för hantering av denna stora mängd avfall och sopor i området så dumpas det mesta i naturen och utgör därmed ett allvarligt och växande hot mot denna unika miljö och natur. Det i sin tur riskerar att på sikt minska intresset från framtida resenärer att resa till området vilket i slutändan skulle ha mycket allvarliga konsekvenser för lokalbefolkningen och deras överlevnadsmöjligheter.

I takt med dessa ökade miljöproblem har insikten börjat infinna sig lokalt om behovet av att införa ett för framtiden miljömässigt hållbart avfallssystem för såväl klätterexpeditioner till Mount Everest som för alla övriga vandringsturister till regionen, det som saknas är pengar och kunskaper kring avfallshantering.

Målsättningar

Projektets målsättning är att våren 2011 genomföra en omfattande städoperation på Mount Everest med ett 60-tal sherpas som under sex veckors tid kommer att samla ihop och forsla bort totalt ca tio ton sopor från berget. Detta avfall kommer sedan att sorteras och omhändertas/återvinnas, det som inte kan återvinnas lokalt skickas vidare till Kathmandu och de befintliga återvinningsföretag som där finns.

Parallellt med städoperationen är projektets målsättning även att installera ett antal avfalls och återvinningsstationer längs med vandringsleden till Mount Everests basläger. Dessa stationer tillsammans med ett miljömässigt hållbart regelverk som regeringen kommer att införa från och med våren 2011 ska gälla alla framtida besökare till regionen och kommer att utgöra grunden i ett heltäckande avfalls & sophanteringssystem.

Målet är att ge de lokala byarna och dess befolkning utbildning så att de själva ska kunna ansvara för handhavandet av dessa avfallsstationer och själva kunna återvinna och omhänderta biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara avfallsprodukter. Vissa metaller, plast och annat mer komplicerat avfall skickas vidare till Kathmandu där det kan säljas med förtjänst till befintliga återvinningsföretag för vidare hantering.

Det övergripande syftet med projektet är att säkerställa att såväl morgondagens klätterverksamhet på Mount Everest som turismen till hela regionen i framtiden kan bedrivas av lokalbefolkningen på ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt.

Annonser
Taggad , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: